bence.blog.hu

Blog aktuális témákról. A fő irányvonal: tech, web, kütyük, sorozatok, filmek, Apple, appok stb.

Címkék

444.hu (1) 500 days of summer (1) 500 nap nyár (1) agymenők (1) akció (1) alkalmazás (6) android (3) apple (21) app store (2) aranypart (1) a bombák földjén (1) a cég (1) a folyó (1) a közösségi háló (1) balaton (1) barátság extrákkal (1) battlefield 4 (1) boardwalk empire (1) budapest (10) cegléd (1) colin mcrae rally (1) derült égből család (1) diplomatavadász (1) előzetes (1) etarget (1) facebook (7) farkas (1) Fast & Furious 6 (1) film (12) friends with benefits (1) gameplay (1) game of thrones (2) gengszterkorzó (1) google reader (1) grand theft auto (1) grand theft auto 3 (1) grand theft auto 5 (2) hacktion (1) Halálos iramban 6 (1) happy town (1) hawaii five-0 (1) how to make it in america (2) index.hu (1) ingyen alert (1) instagram (1) interjú (1) ios (10) ipad (8) iphone (9) jackass (1) játék (14) jobs (1) kemény motorosok (1) képek (5) kergetjük az amerikai álmot (2) kívülállók (2) kritika (29) kütyü (1) life unexpected (1) local nyúz (1) lost (1) lost girl (1) mac (1) melrose place (2009) (1) mirrors edge (1) misfits (2) mobil (1) nancy ül a fűben (2) no ordinary family (1) online marketing (1) összeesküvés (1) podcast (1) politika (1) póló (1) postafiók (1) programajánló (1) quake live (1) samsung (1) shit my dad says (1) siófok (1) skins (4) social (3) sons of anarchy (1) sorozat (28) sport (1) spotify (1) steve jobs (4) stream (1) tech (17) telekom (1) tesco (1) the big bang theory (1) the big c (1) the event (1) the firm (1) the hurt locker (1) the river (1) the social network (1) tomb raider (1) torrent (1) trónok harca (2) videó (14) vízilabda (1) web (16) weeds (2) wilfred (us) (1) xbox 360 (1) xbox one (1) zene (2) zombieland (1) [rec] (1) [rec] 2 (1)

Spotify - online zenehallgatás

2010.08.19. 02:00 bence_

Twitteren írtam ma néhány szót a Spotify-ról és arról, hogyan változtatta meg a zenebeszerzési szokásaimat. Úgy vettem észre, hogy érdekli a téma az embereket, úgyhogy leírom bővebben mit tapasztaltam vele.

daniel_ek_and_martin_lorentzon-5.jpg

Most, hogy így belegondolok, lassan 2 éve alig töltök zenét. Éljenek a svédek, a cloud computing meg a Spotify!
2008. egyik legjobb találmánya volt, kár, hogy itthoni ip-vel nem működik (only UK, Spain, Sweden...) http://bit.ly/dA6twk

2008. októberében, Svédországból indult el a Spotify névre keresztelt 'music streaming' szolgáltatás meghívós bétatesztje, de a fejlesztés egészen 2006-ig nyúlik vissza. Sok külföldi fórum böngészése után végül novemberre meglett a meghívóm egy magyar ismerősöm által. Volt már néhány hasonló jellegű oldal, például a Last.fm, de ilyen szabadon hallgatható, kereshető, listákba rendezhető ingyenes és ráadásul gyors zeneszolgáltatással még nem találkoztam. Tehát meglett a meghívó, amivel sikerült is beregisztrálnom egy UK-proxy mögül. Ám amikor elindítottam a programot, kiírta, hogy átkapcsolt vakáció üzemmódba és 15 napom maradt visszatérni az Egyesült Királyságba. Még jó, hogy lehet külön proxy-t beállítani a Spotify-kliensben, így nem kellett az egész gépemet egy lassú tükörszerver alá vonnom. Most jön a fekete leves. Az ingyenes proxy lassú, lassan tölt be a zene, ha egyáltalán betölt. Lehet bérelni minőségi szervert, de akkor meg már nem is ingyenes a buli. Így azt játszottam, hogy kéthetente beléptem a kliensbe proxy mögül, majd 15 napig tudtam használni.

Aztán néhány hónap után jött egy fellángolás, elérhető lett hirtelen hazánkból is a szolgáltatás, igaz némi kompromisszummal. A zeneszámok ott voltak, csak éppen 70-80%-uk lejátszhatatlan volt. Még így is terjedtek itthon a Spotify meghívók egy rövid ideig, de nem igazán használták emiatt a korlátozás miatt az emberek. Aztán ismét megszűnt a magyar részleg, de csodák csodájára ekkor már minden trükk nélkül be tudtam lépni és azóta is tudom használni. Ekkor még nem is sejtettem, hogy ez csak nálam maradt így. Akiket meghívtam ezután és magyar ip-ről regisztráltak volna, megkapták azt ismert tájékoztatást, miszerint ebből az országból nem elérhető az oldal. Ismétlem, csodával határos módon nálam megy az oldal és a kliens is gyönyörűen, már több, mint egy éve proxy nélkül.

spotify-socialprofile.jpg
Most jön a másik "vicc". Meghívtam valakit, aki beregisztrált UK címről és először is kapott egy csomó reklámot az arcába. Utána jöttek a zenék közti megszakítások, szöveges reklámok. Majd most szólt, hogy neki 20 órát lehet egy hónapban hallgatni össz-vissz (update: ez elméletileg azokra vonatkozik, akik nem meghívóval regisztráltak, így ő valamit elnézhetett, nála ilyen nincsen). Ebben az a vicces, hogy én még csak nem is találkoztam ilyesmikkel, pedig én vagyok az, aki, ha úgy vesszük nem is jogosult a használatra. Aztán, hogy most azért használhatom-e, mert látták, hogy bent voltam a kezdetekkor vagy azért, mert használtam olyan időkben, amikor működött Magyarországról is, azt nem tudom. Majd valaki írja meg kommentben, ha ő is ezt tapasztalta.

Ami nekünk hátrány, hogy a magyar számok teljes egészében hiányoznak a rendszerből, illetve az is előfordulhat, hogy jogi okok miatt külföldi számok is elérhetetlenek, de ez ma már elég ritka. Egyébként a szolgáltatás teljesen legális, még mielőtt valaki rosszra gondolna, csak feltételezem, a kiadók szeretnek beleszólni a dologba.

Működik Windowson, Macen, Linuxon, iOS-en, Androidon és S60-on is. A mobilos alkalmazáshoz Premium account kell, anélkül nem jutsz tovább a bejelentkezésnél, iOS-re pedig csak UK Apple Store kontóval tudod letölteni magát a programot.
Legálisan jelenleg a következő országokban működik a Spotify: Sweden, Norway, Finland, UK, France, Spain, Netherlands.

Némi érdekesség a végére:

  • Még 2010. év vége előtt bevezetik az USA-ban is a szolgáltatást.
  • Május 19-e óta nem szükségeltetik meghívó a bejutáshoz, de az így létrehozott "Open" account-ok csak 20 órát engednek hallgatni egy hónapban.
  • Nincs nagy gépigénye, viszont saját tapasztalatból elmondható, hogy a Maces változat többet eszik. Üresjáratban is rátesz 10-15%-ot a processzorra. Winen ilyet nem tapasztaltam.
  • Áprilisban bekerült a Facebook és Twitter megosztás gomb is a programba néhány közösségi lehetőséggel karöltve.
  • Lehet számokat vásárolni (nálam viszont ez nem működik) prémium szinten pedig offline is engedélyezett a zenehallgatás.

Szólj hozzá!

Címkék: tech web alkalmazás spotify

A bejegyzés trackback címe:

https://bence.blog.hu/api/trackback/id/tr285164011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása